Da MS Namsos gled rundt Merraneset, kom ikke bare «nok en båt» til kai. Dette er den mest avanserte maskinen for laksehåndtering som skal gi fortsatt utvikling og vekst i næringa – ikke minst på tradisjonsrike Namdalskysten.
Byen og regionen som fostret popbandet bak «Vinsjan på kaia» har sine krystallklare maritime tradisjoner. Den purunge konfirmanten som på 50- og 60-tallet mønstret på ei eller anna skute for å smake de salte utfordringene som dekksgutt.
Historien til Namsos Dampskibsselskap begynte helt tilbake i august 1879 med så vel fast rute til handelsbyen Trondhjem som lokalrute fra Namsos til de omliggende fjordbygder. De første båtene var Namsen og Trio, sistnevnte ervervet fra et rederi på Kolvereid.
Med tida kom de kjente dampskipene Herlaug, Rollaug og Folla. DS Folla gled i 1909 nybygd av slipen ved Ørens Mekaniske Verksted i Trondhjem. Med sin lengde på solide 115 og bredde på drøyt 20 – ikke meter, men fot – var den første Folla virkelig et skue.
De to aktørene Namsos Dampskibsselskap og Namdalens Aktie Dampskipsselskap drev side om side transport av passasjerer og gods fram til 1970; da de fusjonerte under navnet Namsos Trafikkselskap (NTS). Selskapene fikk imidlertid felles disponent åtte år tidligere, og etablerte i 1965 den første landbaserte aktiviteten – en skolebussrute i Nærøy.
Dette var for øvrig samme år som dagens administrerende direktør i Norsk Fisketransport, Harry Bøe, ble født – nettopp i Nærøy, selv om det er mulig at nyfødingen ankom på daværende Rørvik fødestue før ferden gikk til Hofles; med panoramautsikt sørvestover mot Follahavet.
Året 2008 et skille i NTS
Norsk Fisketransport (NFT) ble i 2004 etablert av Harry Bøe og kompanjong Børge Lorentzsen fra Dønna. Mens året 2008 framsto som et veiskille for tradisjonsrike NTS ved at kollektivtransporten på vann ble fisjonert ut til FosenNamsos Sjø, samtidig som man investerte i brønnbåtrederiet NFT.
Etter 2012 har nye investeringer gitt ny vind i seilene for NTS-konsernet. Satsningen mot den nye storindustrien på kysten, havbruk, gjorde at også serviceselskapet KB Dykk AS i juni 2014 ble datterselskapet. På samme tid ble NTS ASA eneeier i Norsk Fisketransport, og i januar 2015 ble båter og besetning i brønnbåtrederiet Fosnavaag Wellboats AS overtatt for 500 millioner kroner.
Norsk Fisketransport-gruppen har fortsatt sin historie og utvikling med en flåte av ni fartøy, 130 ansatte og det avanserte MS Havtrans (byggeår 2014) i spiss. Nå får imidlertid damen selskap som flaggskip, når Namsos kommer til heimbyen for dåp, åpent skip og adskillig festivitas …
En stor dag!
– En stor begivenhet ikke bare for NFT og NTS ASA, men hele kysten av Nord-Trøndelag. Det sier en forventningsfull direktør Harry Bøe foran lørdagens dåp og tilhørende markering,
– Namsos er den nye tid: Effektiv, miljøvennlig og topp moderne. Videre skal hun opereres av aktørene i Ytre Namdal gjennom deres felles selskap Oppdretternes Miljøservice (OMS). Og ikke minst skal fartøyet i stor grad bemannes av namdalinger, med Øyvind Rønningen fra Nærøy som en av de to skipperne, forteller Bøe.
Mens Namsos Trafikkselskap i tidligere tider transporterte mye folk på Namdalskysten, er individene i dag byttet med laks i milliontall.
– Uansett er vi trygge på at dagens «passasjerer» er fornøyde. Det er iallfall ingenting å utsette på utstyr og opplegg i tilknytning til de tre hovedtankene, sier Bøe om båten som kan frakte opp 650.000 kilo levende laks i hver vending.
Sjef nybygg og stedfortredende administrerende direktør Børge Lorentzsen er også tilfreds med skipet som like før nyttår ble levert fra Havyard Ship Technology i Leirvik.
– Vi er stolte over båten som tegner veldig bra. Nå ser vi fram til å få henne i full operativ drift på Namdalskysten, sier Lorentzsen som tilbake i 2004 var med å starte Norsk Fisketransport i lag med Harry Bøe.
Meget avansert bygg
Tre sirkulære tanker på totalt 3.200 kubikkmeter, tilhørende tekniske løsninger og støttesystem er den fremste kvaliteten til MS Namsos. Resultatet er skånsom og effektiv håndtering av laksen, både under lasting, transport og lossing.
Brønnbåten kan gå i lukket transport i servicefart om lag 12 knop med inntil 650 tonn laks om bord. I forbindelse med sortering og avlusing blir alle partikler samlet og tatt rede på. Videre har fartøyet med en sikkerhetsbemanning på seks personer naturligvis også automatiske system for vask og desinfisering mellom oppdragene.
Norsk Fisketransport omsatte i 2014 for nær 400 millioner kroner og oppnådde et nettoresultat på 37,9 millioner kroner. Ved utgangen av 2014 lå totalbalansen i selskapet på 782 millioner kroner, hvorav bokført egenkapital utgjorde vel 296 millioner kroner.